Gala Primer Premi Ciutat de Vic

Escrit el 28-03-2022 per amics vic

Gala Primer Premi Ciutat de Vic atorgat per l'associació Amics de la Ciutat - Vic

Paraules de Joan Lopez Carol,

President de l’associació Amics de la Ciutat –Vic

Bona tarda a tothom,

Molt Honorable Presidenta del Parlament, Honorable Consellera, Honorable Conseller, Excel·lentíssima Alcaldessa de Vic, autoritats territorials, acadèmiques, locals... gràcies per ser aquí.

Gràcies, Ajuntament de Vic; gràcies, BonPreu; gràcies, Institució Puig Porret; gràcies, Grup El 9 Nou; gràcies, Facultat de Medicina de la Universitat de Vic -  Universitat Central de Catalunya; gràcies, Fundació Girbau; gràcies, Proquimia, per fer possible que avui estiguem aquí.

Una salutació també a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, per tota la implicació que ha tingut en l’elaboració del premi, que, com veieu, el tenim aquí a l’escenari per a la vostra contemplació i gust.

Una salutació molt afectuosa i especial a Osona contra el Càncer per la feina que fa cada dia. I sabeu que estem en un cap de setmana en què la flamant presidenta d’honor, Montserrat Freixer, ens acompanya. Gràcies, Montserrat, per tot el que has fet durant aquests anys i encara el que queda per fer.

Voldríem també fer uns agraïments nominals a l’Anna Erra, a en Josep Maria Arimany i la Marina Geli, perquè des del primer minut que els vam plantejar la iniciativa d’aquest premi van entendre’l i ens hi van donar suport i coratge per a tirar-lo endavant. I, és clar, a l’estimat Dr. Joan Massagué, que no sabeu que fàcil que ens ho ha fet perquè avui ens poguéssim reunir tots aquí, en un acte que l’honora a ell i tota la gent que cada dia treballa en relació amb el càncer.

No podríem començar aquest acte sense un record per a aquelles persones i familiars a qui el càncer en un moment determinat ha estroncat la seva vida, probablement de manera prematura.

Tampoc podríem començar aquest acte sense una abraçada d’escalf a aquelles persones i famílies que a data d’avui conviuen amb el càncer de la manera més digne possible; a tots ells, una abraçada immensa.

Per als Amics de la Ciutat, el Premi Ciutat de Vic, d’edició bianual, és un acte de reconeixement i alhora d’agraïment a aquelles persones i/o institucions que, a més d’excel·lir en la seva tasca professional i d’activitats, tracen una trajectòria que aporta canvis de millora per les persones i el be comú.

El seu lliurament entronca de ple en una de les funcions de l’entitat, com és l’aprovació dels valors que inspiren tenir cura d’una ciutat i la seva gent, i que voldríem veure reflectits en el dia a dia. Aspirem que la ciutat de Vic esdevingui denominació d’origen en valors humanístics.

Vic, en la seva condició de ciutat de pensament, ha de poder repensar-se cada dia en tots aquells aspectes que li siguin propis, en matèria de serveis, humanística i també de construcció de la cohesió social a partir d’indicadors d’equitat elaborats des del llenguatge educatiu, cultural, social i de salut. Cal promoure una economia de rostre humà en el qual la reinversió social sigui un actiu de mèrits. També, aprofundint en la noció del Vic enllà (és a dir, en l’articulació quotidiana del seu entorn geogràfic més immediat); en quin rol vol tenir la ciutat en el conjunt del país i com es vol relacionar amb el món. De ben segur que en aquest aspecte la relació entre els termes universitat i universalitat prenen tot el seu sentit.

Amics de la Ciutat anima el conjunt de la societat vigatana a fer possible en l’immediat allò que es desitja que perduri en el futur; apropar aquest futur en la nostra ocupació present i fer del rigor i el compromís cívic divisa de la condició humana. L’homenatja’t d’avui és un clar exemple d’això.

Doctor Joan Massagué, vostè a partir d’avui formarà part de les cròniques d’aquesta ciutat. A partir d’avui ha deixat empremta per a la història, i voldríem fer-li un prec: allà on estigui del món, tingui present que a Vic hi té uns amics; allà on vostè estigui del món, tingui present que a Vic a vostè se l’estima.

Moltes gràcies.

 

BIOGRAFIA CURRICULAR del Dr. Joan Massagué i Solé

Nascut a Barcelona el 1953, el Dr. Joan Massagué Solé és fill de pare i mare farmacèutics. A la seva família, i a les institucions educatives de la seva infància i joventut, atribueix el valor de l’educació, l’interès per la ciència i el pensament científic, la cultura de l’esforç, l’ètica del treball amb rigor, i el compromís amb les persones i amb el país on va néixer i créixer.

Llicenciat en Farmàcia i Doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona, el seu mentor doctoral va ser el Dr. Joan Guinovart i amb 24 anys va signar el seu primer article científic.

L’any 1979 el Dr. Massagué va iniciar la seva estada post doctoral a la Brown University (Providence, Rhode Island) i tota la seva trajectòria de recerca i docència fins a l’actualitat està vinculada als Estats Units d’Amèrica.

Ha estat investigador de Biologia i Genètica del Càncer al Sloan Kettering Institute de Nova York des de 1989, una institució de primer nivell mundial en recerca oncològica, de la qual n’és el director des del 2014. La seva recerca va iniciar-se entorn als receptors de la insulina fins evolucionar a la recerca de la regulació de la divisió cel·lular i de les metàstasi del càncer.

Docent a la Facultat de Medicina i Biomedicina de la Universitat de Massachussetts, la seva passió per despertar vocacions científiques junt amb l’exercici de la professió mèdica han fet que sempre hagi mantingut en paral·lel l’activitat docent i la de recerca.

Gran divulgador social dels coneixements científics, destaca la seva capacitat per a comunicar la necessitat d’invertir en recerca bàsica, clínica i poblacional per poder arribar als pacients. Massagué sempre ha fet una èmfasi especial en la identificació dels mecanismes de divisió cel·lular que permetin fer prevenció de les metàstasis, causa de mort de la gran majoria de les persones amb càncer.

El Dr. Massagué és membre de múltiples societats científiques nacionals i internacionals: la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la de Medicina i la de Farmàcia d’Espanya, l’Europea de Biologia Molecular i l’Acadèmia Americana d’Arts i Ciència.

Ha sigut guardonat amb múltiples premis i reconeixements, nacionals i internacionals. A Catalunya l’any 1998 va ser reconegut amb la Medalla Josep Trueta, el 2006 rebé la Creu de Sant Jordi i el 2016, el premi Internacional de Catalunya conjuntament amb el Dr. Baselga (el qual morí prematurament l’any 2021, amb qui varen coincidir a Hospital Sloan Kettering de NY ell com oncòleg i investigador clínic) i el Dr. Esteller.

Sempre ha tingut un gran compromís amb Barcelona i amb Catalunya. La família, el valor que han tingut per a ell els qui foren els seus mestres i un sentit agraïment a la seva ciutat, Barcelona, i a Catalunya, van fer que l’any 2005 accedís a ajudar a impulsar, conjuntament amb el Dr. Guinovart i sota la presidència del President de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), vinculat a la Universitat de Barcelona. Actualment el Dr. Massagué en presideix el Comitè Científic Extern Internacional.

L’IRB ha esdevingut un centre d’excel·lència en recerca sobre càncer i metàstasi, en envelliment i en el metabolisme en les malalties. En aquest centre multi disciplinar el Dr. Massagué va ajudar a definir la biologia molecular i cel·lular, la biologia estructural i computacional, i la química, amb investigadors experts en gnòmica, proteòmica, bioestadística, espectrometria de masses i microscòpia digital avançada. L’IRB està acreditat com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa.

El Dr. Massagué és un dels científics més citats internacionalment en el seu camp i en canvi sempre preserva la seva humilitat, senzillesa, generositat, acceptació de demandes globals i locals, com la nostra de la ciutat de Vic.

El Dr. Massagué ha incorporat a la recerca bàsica la mateixa mirada que un metge, un professional sanitari que atén pacients i les seves famílies. Al laboratori, la seva recerca bàsica té la mirada, l’objectiu humanístic determinat per avançar en la curació o en la millora de la vida dels pacients. Aquesta és la seva motivació i el sentit de la seva vida professional. Alhora ajuda el seu país, col·laborant en el treball en xarxa, l’únic camí viable per accelerar els avenços científics tal com s’ha vist amb la pandèmia de la COVID19.

En nom de l’Ajuntament de Vic, de la ciutat, de la Fundació Estudis Superiors de Salut, titular de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC que conjuntament amb els Amics de la Ciutat de Vic, hem organitzat aquest acte, gràcies per donar-nos el privilegi de compartir la seva saviesa, la seva trajectòria i el seu compromís amb la recerca, especialment en càncer però també extrapolable a moltes altres malalties i reptes com l’envelliment patològic.

 

 

 

Arxiu